5 leerervaringen Blijven Ondernemen

5 leerervaringen als ondernemer waar ik dankbaar voor ben

De afgelopen jaren heb ik veel leerervaringen opgedaan, waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben. Voor mij geven deze ervaringen aan hoe belangrijk het is ‘to start before you’re ready’. Een beetje een cliché, maar voor mij is het waar. Doordat ik gewoon begonnen ben met het oppakken van taken als docent, het ondernemen, video’s maken en ook cursussen ontwikkelen heb ik gaandeweg veel kunnen leren. Ik pluk daar nog steeds de vruchten van. In dit blog noem ik 5 van zulke leerervaringen.

Ook als het spannend is

Ik heb deze ervaringen kunnen opdoen met doorzetten. Ook als ik iets heel spannend vond en als ik dacht dat ik misschien zou falen. Deze manier van werken past ook bij mij, omdat ik geloof dat leren dynamisch is en om te kunnen groeien moet je in beweging komen. Ik zal een aantal leerervaringen delen. Daarnaast wil ik je uitnodigen om bij jezelf na te gaan welke ervaringen jou mooie inzichten hebben opgeleverd. Maak vervolgens de transfer naar jouw vervolgstap in het ondernemerschap! Wat kan je meenemen uit die situatie, voor jouw nieuwe aanbod of hoe jij jezelf profileert?

De 5 leerervaringen 

1. ⚡️Een mentorklas draaien zonder goed te weten hoe. Ik keek veel af bij collega’s, bereidde samen bijeenkomsten voor en schreef alle gestelde vragen op zodat ik ze binnen no time kon opzoeken. Ik ontdekte dat die betrokken houding, wíllen helpen, misschien nog wel belangrijker is dan dat je daadwerkelijk van de hoed en de rand weet
2. ⚡️Mijn eerste online cursus! Ik zocht uit hoe Teachable werkte en bouwde op gevoel een cursus. Reacties zijn positief maar ik zag ook dat er teveel in teksten stond en dat ik beter had moeten uitdenken hoe ik mijn deelnemers blijf prikkelen. Deelnemers keren sporadisch terug en niet structureel. Ook stond de cursus een jaar open en ik zou hem zo graag nu al optimaliseren. Die lessen nam ik mee en m’n laatste cursus had meer updates en was korter van duur. Dat werkt!
3. ⚡️Video’s maken met slecht licht en geluid en zonder dat ze onderdeel zijn van een groter doel. Ik heb binnen een mum van tijd geleerd om betere video’s te maken en tegenwoordig denk ik m’n content uit! Zo is m’n boodschap duidelijker en beter.
4. ⚡️Dat wat je deelt ook is wat je verkoopt. De meeste aanvragen die ik krijg gaan over digitale tools omdat ik dat veel promoot. Dit heeft me doen nadenken; welke klussen wil ik doen en hoe laat ik daarin mijn expertise zien?
5. ⚡️Geen opdrachten doen omdat je vindt dat je klanten moet hebben. Vorig jaar kreeg een mooie samenwerking geen vervolg omdat mijn tarief is veranderd. Ik heb minder tijd voor klussen en kies ze zorgvuldig uit. Door die ‘nee’, heb ik nu tijd voor andere klanten waar ik meer plezier uit haal en wat ook meer oplevert. 

Ik leer elke dag bij en probeer daar ook bewust op te reflecteren. Hoe is dat voor jou? Met welke leerervaringen ben jij blij? En wat kunnen wij daarvan leren? 

Over Shauna

Shauna is onderwijsadviseur en eigenaar van Blijven Leren en Blijven Ondernemen. De tak Blijven Leren is gericht op het onderwijs. Met Blijven Ondernemen helpt zij ondernemers bij het maken van trainingen. Bedrijven helpt zij met het opzetten van een leercommunity of met het creëren van educatief aanbod. Haar kernkwaliteit is ‘verbeteren’. In haar beleving ben jij als ondernemer de expert en weet jij wat je een ander wil leren. Hoe je dat effectief en didactisch kloppend doet, daar is zij voor. Op haar kanalen deelt zij voortdurend inspiratie die je direct kunt toepassen in de klas en in je onderneming. Bekijk haar aanbod hier. Je kunt ook meepraten over dit onderwerp en jouw vragen stellen in deze besloten facebookgroep.

5 leerervaringen als ondernemer waar ik dankbaar voor ben
Berichten gemaakt 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven