Jouw verhaal Blijven Ondernemen

Een onderneming begint met een verhaal, wat is jouw verhaal?

Ik weet nog goed hoe ik als startend docent keihard knokte voor mijn eerste onderwijsbaan. Mijn diploma behaalde ik in crisistijd en er was weinig werk. In mijn overtuiging moest ik ervoor zorgen dat ik onmisbaar was, wat resulteerde in het oppakken van zo ongeveer elke taak die op te pakken viel. Lessen die gedraaid moesten worden, kwamen in mijn rooster. Vakken die bijgesteld moesten worden, kwamen op mijn to-do lijst. En als er in de vergadering gevraagd werd wie de notulen wilde schrijven, stak ik mijn hand op. Was het nuttig? Ja, ik heb er veel van geleerd. Zou het aan mij liggen als ik niet kon blijven na mijn stageperiode? Nee, want de studentenaantallen liepen terug en er was gewoon geen plek.

Mijn eigen plekje op het internet

In die tijd sprak ik met een coach en zij vertelde mij wat ik eigenlijk allang wist. Het is belangrijk om je te focussen op datgene waar je invloed op hebt. Die opmerking leidde tot mijn eigen onderwijsblog, die inmiddels uitgegroeid is tot mijn bedrijf. Ik vertel je mijn verhaal.

Tijdens dat coachingsgesprek ontdekte ik dat het belangrijk is om tijd en energie te stoppen in dingen waar je invloed op hebt en waar je blij van wordt. Dit betekende in mijn geval schrijven, creatief bezig zijn, boeken lezen (over onderwijs) en de tijd nemen om in gesprek te gaan met anderen om in interactie te kunnen leren.

Hoe mijn eigen plekje die van meer dan vierduizend leraren werd

Op de website www.blijvenleren.net schreef ik mijn eerste artikelen. Ze werden positief ontvangen en al snel kreeg ik vragen van andere startende leraren. Het aantal volgers op mijn socials volgde vlot en na amper een jaar had Blijven Leren 2000 likes op Facebook, kreeg ik boeken opgestuurd om te reviewen en begon ik een eigen YouTube-kanaal. Rond dezelfde tijd in 2018 was Blijven Leren nog meer gegroeid en begon ik met het ontwikkelen van een eigen online cursus om ‘Met een goed gevoel voor de klas te staan’. Ik verkocht er bij de lancering meteen vier. De opvolger ‘Digitale tools’ werd nog beter ontvangen, er doen momenteel zelfs volledige teams en een professionele leergemeenschap mee.

Tegenwoordig groeit de Blijven Leren community nog steeds en word ik vaker gevraagd om mijn inzichten en tips te delen. Zo verzorg ik inmiddels inspiratiesessies, schrijft ik erover in vakbladen en voor uitgevers.

Het ondernemerschap maakt mij een betere docent

Je kunt stellen dat de noodzaak om flexibeler en opener te zijn voor wat er op mij afkwam, ontstond door de krimp op de arbeidsmarkt. Tijdens dit proces ontdekte ik dat met je ontwikkeling bezig zijn wat leuks is. Voor mij betekende het uitstippelen van een eigen route, het bepalen van waar ík in wilde groeien, dat ik weer ‘in control’ was. Daar hoort bij dat ik ging bepalen waar ik voor sta en dat ik mezelf vaardigheden aanleerde die ik nog niet bezat. In korte tijd leerde ik een website bijhouden en inspelen op vraag en aanbod. Mijn ondernemende houding heeft mij ondernemer gemaakt; en tijdens het ondernemen leer je hele belangrijke vaardigheden.

Ik hecht veel waarde aan de behoeften van mijn studenten tijdens het lesgeven en sluit mijn lessen-aanbod daarop aan. Ook weet ik hoe je een plek kunt creëren voor jezelf in een wereld waar de banen niet voor het oprapen liggen. Het ondernemerschap heeft mij de ruimte gegeven om te ontdekken wie ik ben, hoe ik mijzelf wil profileren en wat ik anderen kan bieden. Mijn studenten gun ik die reflectie ook en ik zet dat ook vaak in bij loopbaangesprekken. Daarnaast heb ik op praktisch vlak veel geleerd: tools voor marketing zoals Canva, video’s maken voor op YouTube met alle video-montageskills die daarbij komen kijken. Sinds 2020 gun ik mijzelf een nieuwe uitdaging, het platform Blijven Ondernemen!

Wat is jouw verhaal?

Ik help docenten om de stap naar het ondernemerschap te nemen, omdat ik weet hoe dat is, wat er op je afkomt en hoe een (online) aanbod creëren echt wat anders is dan lesgeven. Ondernemers help ik om didactisch sterk aanbod te ontwikkelen, omdat ik daarvoor geschoold ben. Jij bent op deze pagina terecht gekomen omdat je docent bent en wil ondernemen of omdat je vanuit een andere hoedanigheid het ondernemerschap ingestapt bent. Hoe zit het met jouw verhaal? Wat maakt dat ik jou zou moeten volgen? Wat kan ik van jou leren?

Over Shauna

Shauna is onderwijsadviseur en eigenaar van Blijven Leren en Blijven Ondernemen. De tak Blijven Leren is gericht op het onderwijs. Met Blijven Ondernemen helpt zij ondernemers bij het maken van trainingen. Bedrijven helpt zij met het opzetten van een leercommunity of met het creëren van educatief aanbod. Haar kernkwaliteit is ‘verbeteren’. In haar beleving ben jij als ondernemer de expert en weet jij wat je een ander wil leren. Hoe je dat effectief en didactisch kloppend doet, daar is zij voor. Op haar kanalen deelt zij voortdurend inspiratie die je direct kunt toepassen in de klas en in je onderneming. Bekijk haar aanbod hier. Je kunt ook meepraten over dit onderwerp en jouw vragen stellen in deze besloten facebookgroep.

Jouw verhaal Blijven Ondernemen
Berichten gemaakt 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven